Betöltés...
Jó anya vagyok, és jól csinálom

Jó anya vagyok, és jól csinálom

2016. 07. 26.
A legjobb szülők is elbizonytalanodnak néha a gyereknevelés során. Ilyenkor jól jön, ha egy szakértőtől kaphatnak bátorítást. Az édesanyák Vida Ágnes babapszichológustól kaphattak tanácsot, praktikákat a gyereknevelésre vonatkozóan a Kolping Hotel jubileumi előadássorozata keretében.


Ki vagyok én? Jó anya vagyok? Jól csinálom?

A gyereknevelés Az anyaság és az anya-gyerek kapcsolatot egyéni tényezők már alapjaiban is meghatározzák. Elég arra gondolni, hogy lányos, vagy fiús az anyuka, illetve hogy hány évesen szüli meg gyermekét. A legtöbb kisfiúnak az Anyuka maga a SZERELEM. Ez egészen addig eltart, míg nem 16-18 év múlva jön egy másik NŐ. Az anya és lánya kapcsolat is lehet kiváló, de alapvetően „bonyolultabb” viszony.

Mikor merül fel a családalapítás, szülővé válás?
A kislányok szokták már nagyjából oviban kezdeményezni a papás- mamás játékokat. Majd kb. 25 év múlva újra. A fiúk alapvetően később érők, legtöbbször nem tőlük ered az alapötlet.

A várandósság régen és ma
Egy-két generációval korábban a gyerekvállalás még jóval korábbi életkorra volt jellemző. Ma többségében a harmincas nők vállalnak gyereket, de a negyvenes évek elejére kitolódhat a „projekt”. Az elnevezés utal a tervezettségre. Sokan a tökéletes körülmények meglétét várva vállalnak csak gyermeket, illetve konkrét dátumra terveznek. Ha pedig nem sikerül rögtön, akkor kétségbe esnek, hogy mi baj lehet. Régen ezzel szemben fogantatás volt. Nyitott hozzáállással várták, hogy mikor jön a gyermek. Elsőre ez furcsán hangzik, de ma már tudományos kutatások is alátámasztják, hogy három embernek kell akarnia. Ebből a harmadik a magzat. Ma már a 10-12. hétre egy átlagos kismama egy sor orvosi vizsgálaton vett részt. Van viszont tőlünk nyugatabbra olyan fejlett ország, ahol a 10. hétig semmilyen vizsgálat sem történik, kivéve, hogy megállapítják a terhességet. A sok vizsgálat, a növekvő információ és tanács az interneten olyan dolgok, amik elbizonytalaníthatják a várandós nőket.

A szülés és ami utána van
A szülés előtt rengeteg fiziológiai, érzelmi változás is zajlik a nőkben. Elsírják magukat egy éppen hogy érzelmes film láttán, stb. A kórházakban többnyire nincsen tökéletesen háborítatlan szülés. A jövés-menés az adminisztráció, a finom „sürgetés” mind-mind plusz stresszt okoznak a kismamának. Sok nő olyan traumaként éli meg az első szülést, hogy a második gyermek meg sem akar foganni vagy születni. A tudat ugyanis védekezik a negatív élmény ismétlése ellen.

Valaki az anyaságot a szüléstől számítja, vagy akkor száll le neki valamilyen rózsaszín „köd”, hogy - most Anyuka lettem és gondoskodnom kell a gyerekemről. Az újszülött nevelése és gondozása mindenképp teljes életmódváltozással jár. A szülés utáni időszak az anyuka és kisbaba egymásra hangolódásának szakasza a különlétben, de mégis szorosan együtt. A babák természetesnek érzik, hogy Anyának mindig ott kell lenni. Ez teljes szimbiózis. A picik 1 éves korukig nem is tudják, hogy amit éppen nem látnak, az létezhet–e például a másik szobában. Később már ezt megtanulják.
Az első időszak (fél év egy év) otthon a babával legtöbbször nagyon nehéz az újdonsült anyának.

14-16 órát alszik egy újszülött. Ja, de azt nem mondták, hogy csak kézben...
Mit kell csinálni egy újszülöttel? A csecsemőknek saját ritmusuk van. Ehhez igazodni kell az anyukának.

Vida Ágnestől megtudhattuk mik az anya és lánya kapcsolat alapvető motívumai
A felsorolt jellemzők az életben nem vegytisztán, hanem természetesen keveredve fordulnak elő.

  • Anya, mint barátnő: a legtöbb anyuka vágyik rá, hogy kislánya mindent megosszon vele, őszintén, mint egy barátnővel. A törekvés tökéletes, de kell az is, hogy meglegyenek határok.
  • Az anyakirálynő: Az anya mindenkiről mindent tud és tudni akar a családban. Törekszik rá, hogy mindenkit az irányítása alatt tartson. Az ilyen kapcsolatban az anya felnőtt gyermekét is maga körül akarja tudni, nem képes elengedni. Ennek a gyermek önállósága és saját élete láthatja a kárát.
  • Mester és tanítványa viszony: Az anya átadja a tudását az alapoktól kezdve. Sütés-főzés, gyereknevelés, nőiség, stb.
  • A versengő nő: Anya viszonylag korán szülte meg a gyermekét. Ebből adódóan sokszor úgymond versenytársként van jelen lánya mellett. Különösen jellemző az elvált nők esetében, amikor az anyuka még párt kereső nő szerepében van a lánya mellett.

Az anya-gyermek (szülő-gyermek) kapcsolat olyan, mint a gumiszalag két végére kötött objektum. A gyermek hol távolabb kerül, hol közelebb. A gyermekkor okítása és tanításai sosem a kamaszkor előtt váltják be termésüket. A felnőtté váló gyerek néha csak jóval később döbben rá a szülői szó és javaslat igazságaira – mondta el Vida Ágnes babapszichológus.

Vida Ágnes praktikái, tanácsai a gyermeknevelés nehézségeihez:

Mit tegyünk, ha két testvér végtelenül nyüstöli egymást?
Ami ilyenkor segíthet, az a csapatjátékot ösztönfő feladatok. Mindenkinek legyen meg a feladata, így önkéntelenül is jobban figyelnek egymásra és magukra is. Lehet a családban heti rendszerességgel kupaktanács, ahol oldott hangvétel mellett megbeszélhetik, kinek mi az esetleges problémája a másikkal. Ilyenkor a kamaszok is könnyebben kibökik, ha 2 nap múlva valamelyik baráthoz/barátnőhöz szeretnének átmenni.

Mit tegyünk, ha a kamasz gyerekünk nem hajlandó kitakarítani a saját szobájában?
Amennyiben kiskamasz gyerekünk nem takarít szobájában. Kérjük meg rá. Ha az a válasz hogy most nem (mert nincs hozzá kedve, ihlete, stb.) Egyszerűen tűzzük ki közösen az időpontját, hogy mikor lesz, vagy heti egy napot jelöljünk ki erre a célra. Legtöbbször ez így már működik.

A nem szabad dolgok sokkal jobban érdeklik a gyerekemet:
Ehhez „birka-türelem kell”. Ezen kívül azonban tehetünk még valamit. Választhatjuk azt, hogy néhány dolgot, ami a veszélyes / tilos kategória, megmutatunk a kicsinek – onnantól hátha nem érdekli annyira. Persze a konnektordugót ne élesben mutassuk meg neki, hanem egy kihúzott hosszabbítón.

Sehogy nem alszik el a gyerek. Kipróbáltuk a porszívót!
Volt olyan szülő páros, akik sehogyan sem tudták álomba ringatni babájukat, míg nem véletlenül észrevették, hogy a porszív hangjára a gyerek elalszik. Ezután másnap egész éjjel ment a porszívó. Legközelebb a pár újságolta, hogy egész éjjel nem ébredt így fel a gyerek. Mire én: Lehet, hogy felébredt, csak ti sem hallottátok.

Vida Ágnes előadása láthatóan megfogta a hallgatóságot. Az egyórás előadást követően még további 40 percben érkeztek Ágneshez a személyes kérdések, amiket a szakértő egytől-egyig megválaszolt a szülök örömére. Számos probléma esetében megerősítést kaptunk, hogy jó úton járunk, csak még sok-sok kitartás kell az eredményhez. Több válasz pedig enyhíthette szorongásunkat, hogy nem rossz szülők vagyunk, csak próbáljunk ki más megoldásokat is.

LEGJOBB ÁR GARANCIA

Érkezés
Távozás
Ajánlatkérés

Egyik szülő féláron pihen

Együtt a család!

4.7 / 5

www.facebook.com

“Gyerekparadicsom hozzáértő és kedves animátorokkal. Reggeltől nap végéig változatos és kreatív programokkal, unatkozni itt nem lehet.”

Trestyén Eszter

Facebook, 2020. augusztus 08.

  • Baldauf Csaba ismét a Turizmus 50 fontos szereplője között

    Szállodánk igazgatója 9. alkalommal kapott helyet az előkelő listán az idén 10. jubileumát ünneplő kiadványban.

    Tovább
Familotel