Betöltés...
Négy életkor problémái – dr. Vekerdy Tamás

Négy életkor problémái – dr. Vekerdy Tamás

2016. 09. 12.
Előadássorozatunk vendége volt dr. Vekerdy Tamás, a gyermeki lélekfejlődés nagy ismerője. A tanár úr furcsa tükröt tartva osztotta meg számos tudományos kísérlet tanulságát. A legnagyobb kérdés az előadás után az maradt bennünk, hogy vajon a jelen felnőttjeinek pszichés, társadalmi, személyes problémáit mind el lehetett-e volna kerülni, ha az elmúlt gyermekkorban kicsivel több minőségi figyelemmel és engedékenyebb hozzáállással találkoztak volna az akkori felnőttek? Valószínűleg.


Rajtunk áll tehát a felelősség, hogyan formáljuk a jelen gyermekeit, a jövőnek. Össztársadalmi szinten egy csokornyi elhibázottnak tűnő beidegződésen vezetett végig minket gondolataival. Olyan közhelynek tűnő jelenségek, amikkel ha szembesítenek bennünket, akkor valószínűleg mosolygunk rajtuk, mert abszurdnak tűnnek. Mosolyogtunk is rendesen… De mégis ez a gyakorlat, így szoktunk viselkedni a gyerekkel – ismertünk magunkra. Szerencsére a helyzet annyira azért nem tragikus, de nem árt a gyermek különböző életszakaszaiban jellemző problémák okozati vizsgálata. Ezek fényében egész másként tűnnek fel a problémák és a saját beidegződéseink is. Köszönjük tanár úrnak, hogy több dologban felnyitotta a szemünket.

A hallottak ellenére receptet nehéz adni, de kiragadnánk néhány gondolatot, amin érdemes szülőként megszívlelni:

  • Óvodáskor: A spontán utánzás maga a tökéletes tanulás. A kisgyermek kettős tudattal rendelkezik, és intenzív képalkotás zajlik le gondoltataiban. Ezért olyan alapvető, hogy a mesét mondjuk, vagy legfeljebb olvassuk a gyereknek. A látott mese során, ezt pont kikapcsoljuk. Ha túl élénk a gyerek azért sem kell aggódni, ők ugyanis örökmozgók. A sok mozgással továbbá az is elkerülhető, hogy a feszültség agresszióban törjön ki.
  • Az iskoláskor: Az iskolák a tanulásról szólnak. Nagyon sok felnőtt éri el életcélját vargabetűkkel. Azok a gyerekek, akiknek sikerül rájönniük, hogy az ő dolguk az iskola, általában jobban is teljesítenek. A mindennapos számonkérés és otthoni közös tanulás az egész családi életet tönkre teheti.
  • A kamaszkor a fiatalnak szabadság, a szülőnek szorongás. A kamaszok ítélkeznek, karikatúra-szerűen látnak. A legjobb tanács, hogy akár mennyire is elviselhetetlen kamaszgyerekünk, viseljük el, hadd vegyen részt a család életében. Ha jól terelgettük, a kamaszkor elmúltával egy kedves felnőtt válik majd belőle. A kérdés csak, hogy az mikor jön el.
  • Fiatal felnőttkor: A klasszikus értelemben vett felnőttkort egyre később megkezdő fiatalság világra szóló trend. A gyermekvállalás is kitolódik, viszont a testi fejlettség egyre korábban történik meg. Társadalmunknak kellene, hogy legyen erről véleménye, párbeszéde, tanulságai.

Köszönjük a tanár úrnak az érdekes előadást. Reméljük, hogy sok szülőhöz eljutnak a gondolatai.

LEGJOBB ÁR GARANCIA

Érkezés
Távozás
Ajánlatkérés

(Mese)filmbe illő nyár

A legjobb áron előfoglalási akciókkal!

5.9 / 6

www.holidaycheck.de

“Én gyerek vagyok és 12 éve járunk a Kolpingba. Egyszerűen tökéletes, nagyon IMÁDOM. A téli szünetet nem tudom és nem is szeretném elképzelni máshol.”

Ittzés Lívia Orsolya

Google, 2020. január 03.

  • Baldauf Csaba ismét a Turizmus 50 fontos szereplője között

    Szállodánk igazgatója 9. alkalommal kapott helyet az előkelő listán az idén 10. jubileumát ünneplő kiadványban.

    Tovább
Familotel